Миронівський НВК -
Ви зайшли як: Гость, 
"Гости"

Меню сайту
Для батьків
Шановні батьки! 
У разі необхідності Ви можете звернутися з запитаннями до інспектора ювенальної превенції Миронівського ВП ГУНП України в Київській області І.І. Позднякова
за адресою: м. Миронівка, вул. Лермонтова, 20, кабінет № 34,тел.5-29-86.
В Управління КМСД МВС за електронною адресою: ditypolice@mvs.ua.
та ВКМСД ГУ: kmsdkievobl@ukr.net.
Допомога школі


Нормативні документи

Залучення коштів

Благодійний фонд "Родина"

Проект "1 учень - 1 комп'ютер"
Друзі сайту
Ми "ВКонтакті"

Блоги та сайти
вчителів НВК







Друзі сайту
Миронівська райдержадміністрація



   


 



 














 
 








Система ІСУО



Архів записів

05:27
Педпреса

Обережно! Грип!

Найбільше від грипу можуть постраждати малюки до п’яти років

Уже минуло три роки від тих драматичних подій, коли войовничий штам грипу косив українців. Серед них були й ті, чиєму здоров’ю ми присвячуємо матеріали цієї рубрики – школярі, студенти, викладачі… Як кажуть, хвороба не робить вибору за соціальним статусом. Наступні два роки було відносно спокійно – українці (в тому числі й діти) хворіли, де-не-де фіксувалася й смерті, але не повально. В цьому сезоні лікарі заспокоюють: ніяких катаклізмів, схожих на ті, що були в 2009-му році, не очікується. Але…

Якщо вакцинація і вважається найефективнішою з усіх видів профілактики грипу, вона не стовідсотково потрапляє в ціль – її ефективність становить 95 %.

На носі новий сезон грипу. А це – лікарняні педагогів і пропуски занять школя­рів і студентів. Цілком зрозумі­ло, що медики не повинні сія­ти паніку серед нас. Ось вони й стверджують, що це й не се­зон, а всього-на-всього підви­щення захворюваності на гострі респіраторно-вірусні інфекції. І це треба розцінювати як зви­чайне явище. Так кажуть щороку – тим не менше, Украї­ну періодично лихоманить як не від пандемій, то мінімум – епі­демій грипу. І чого ж нам чека­ти за місяць – півтора?

І ЗНОВУ ЗДРАСТВУЙТЕ!..

Минулоріч Алла Волоха – го­ловний дитячий імунолог міста Києва, стверджувала, що гри­позний сезон 2011 – 2012 років катастрофічним не буде. Передбачення нашого консуль­танта справдились: поріг захво­рюваності не переступив кри­тичної позначки – просто таки диких, повальних випадків гри­пування не було. Але стало ві­домо, що цього року в Украї­ні пануватимуть аж три нових штами грипу.

– Ми повинні усвідомити, що епідемії грипу є щороку, – визнає Алла Петрівна. – За­лежно від того, як змінюєть­ся вірус, спостерігаються деякі закономірності перебігу хворо­би – вони приблизно схожі у дорослих і дітей. Але восени й узимку підвищується захворю­ваність і на багато інших рес­піраторних патологій – і це не є чимось незвичним.

То чому в суспільстві так ак­центують увагу на хворобі, яка по суті не є небезпечнішою за інші інфекції? Грип усе-таки відрізняється від інших ГРВІ. Для нього характерне швидше поширення, хворіє більша кіль­кість і дорослих, і дітей. А ще вірус грипу, як ніякі інші, лю­бить «чіплятися» (і то насам­перед) до організму, ослаблено­го хронічним захворюванням. І оскільки за даними ВООЗ, чис­ло «хроніків» виросло за остан­ні десять років на третину, а се­ред дітей і студентства – і на всі 40 %, то можна тепер зро­зуміти, чому на рівному місці грип створює неоординарну ситуацію. За тими самими дани­ми ВООЗ, в окремих європей­ських країнах у різні роки під час ендемії (навіть не пандемії!) грипу було й таке, що, напри­клад, сьогодні зі ста умовних шкіл через грип закрито на ка­рантин десять, а завтра – вже вісімдесят. Воістину таке мале створіння цей вірус, а здатне поставити епідемічну ситуацію з ніг на голову за якусь кален­дарну добу.

БІЖИМО ПОЗАДУ ПОТЯГА

На жаль, відомості про по­яву нового штаму грипу з’являються десь за місяць – два перед тим, як він дістанеть­ся рідних пенатів – тобто, до­сить пізно. Справа в тому, що він змінив місце свого «під­пілля» і цього разу йде (аж «три штуки») зі Східної Азії (в критичний період три роки тому він прийшов з Америки). «Йде» – в переносному розу­мінні. Вірус не має ні ніг, ні крил, але є ноги у переносни­ків, які мандрують по всьому світу і «транспортують» збуд­ника до своєї країни.

Контроль виникнення но­вих штамів вірусу грипу є досить умовним, по суті – постфактум. Їхнє поширення Земною кулею, зокрема, по­трапляння до Центральної та Східної Європи і до України стовідсотково спрогнозувати неможливо, – каже Алла Во­лоха.

Зі слів лікаря, запобігти ви­никненню епідемії теоретично під силу. Для цього потрібно провести вакцинацію дуже ве­ликої кількості людей. Але в Україні по факту так не ро­биться – як і в усьому світі. А прихід трьох нових вірусів гри­пу збільшує можливість виник­нення епідемії втричі.

ПОЇХАВ НА КОНФЕРЕНЦІЮ – ПРИВІЗ ДОСВІД І ВІРУС

Уже вкотре спілкуючись з ме­диками на теми епідемії гри­пу та її уникнення, намагаюся логічно відшукати найкращий метод профілактики цієї хво­роби. Фактично найдоступні­ший – це повністю ізолювати групи ризику від груп носі­їв збудника. Але соціум сам собі копає могилу – кількість контактів між людьми збіль­шилась за останні два деся­тиріччя в 3 – 5 разів. Як не фантазійно звучить, але до­сить одного пасажира тран­сконтинентального перельоту, аби він, чхаючи і кашляю­чи, зійшов з трапу літака – і далі почалося поширення ві­русу, яке легко й просто може призвести до епідемії. Заразив десять осіб – ті, відповідно, ін­фікували сто. А потім переда­ли збудника ще тисячі. Меди­ки підтверджують: освітянська сфера, на жаль, залишається однією з найчастіших «переві­зників» нового штаму: студен­ти їздять за кордон як турис­ти та для навчання, педагоги відвідують міжнародні симпо­зіуми й конференції. Отже, з освітянської ниви саме школя­рі є тією категорією, яка ри­зикує захворіти на грип най­менше? Виявляється, зовсім не так. Причина в ще не по­вністю сформованому імуні­теті. Тобто, якими не були б профілактичні дії (ізоляція від хворих, щеплення тощо), вони не забезпечують благополуччя організму. Простіше кажучи, власний імунітет не замінять надновітні вакцини чи ізоляція за «двометровим парканом».

У разі приходу нових штамів у найбільшій небезпеці будуть діти, зокрема, шкільного віку. Один хворий учень може «по­сіяти» інфекцію серед тисячі. Як упередити грип серед шко­лярів? Заборонити їм контак­тувати?

– Обмеження контактів між дітьми на кілька міся­ців, – неможливе. Та й не таке воно дієве, аби дитина пе­рестала ходити до школи, спіл­куватися з товаришами, вико­нувати свої (хай і поки що дитячі) суспільні функції, – наполягає моя співрозмов­ниця. Оскільки в цьому разі треба буде припинити ходи­ти до школи ледь не полови­ну навчального року: півтора осінніх місяці і всю зиму, а також – ранню весну. Тоб­то весь період, коли є загро­за виникнення епідемії грипу. Якщо дитина перебуватиме вдома, а її батьки провакцинуються й не принесуть вірус – тільки так можна захистити малюка. Але це утопія. Дер­жава ще не розробила спеці­альних профілактичних лікар­няних, аби батьки не ходили на роботу, щоб не підхопити грип. Та й взагалі, ця ідея – абсурдна. Бо така масова про­філактика, що ґрунтується на уникненні будь-яких контак­тів і перечікуванні епідемії вдома, просто паралізує жит­тя країни.

ВЕСЬ СЕЗОН – У ЛІЖКУ

Нині найвразливішими до но­вих штамів вірусу грипу є діти до п’яти років. Далі за ними – учні молодших кла­сів. До основних груп ризику відносять тих, у кого діагнос­товані хронічні захворювання серцево-судинної системи, ле­гень і нирок.

Чи є загроза нової епідемії? Оскільки в цьому сезоні очі­кується «прихід» трьох нових штамів, ступінь загрози панде­мії теоретично може збільши­тися втричі. Навіть, якщо пан­демії не буде, як попереджає імунолог, штами в трьох «об­личчях» можуть призвести до того, що за сезон 2012 – 2013 одна людина ризикує захворіти на грип тричі. Можливі навіть випадки, коли пацієнт (дорос­лий чи малий), ще не очухав­шись від попередньої атаки ві­русу, стане жертвою наступної. Тому цілком реально проваля­тися в ліжку чи не весь гри­позний сезон.

До речі, якщо з’являється но­вий вид вірусу, загроза захво­ріти збільшується – грип по­ширюється швидше, стверджує імунолог. Тобто ситуація розви­вається так само, як три роки тому. Це був новий вірус, проти якого дуже мала кількість насе­лення мала імунітет. Тому ситу­ація й була такою небезпечною і відрізнялася від звичайних епі­демій сезонного грипу.

ВАКЦИНА ХОЧА БИ ПРИБУДЕ ШВИДШЕ, НІЖ ГРИП?

Перед початком нового гри­позного сезону в Україну має надійти так звана тривалентна вакцина – тобто з компонента­ми захисту від усіх трьох шта­мів. Якась частина її вже заве­зена, але, зі слів Алли Волохи, менше, ніж половина заплано­ваного.

Найбільша кількість усклад­нень через грип спостерігається в людей похилого віку, а також дітей раннього і дошкільного віку, через те, що в них недо­статній імунний захист. Тому в багатьох країнах світу, в тих са­мих США, введено календарну (тобто обов’язкову) вакцинацію всіх дітей, починаючи з шес­ти місяців.

Цікаво, чи можна зроби­ти так і в нас? Виявляється, в Україні й досі немає календар­ної вакцинації від грипу – вона виконується тільки як додатко­ва за станом здоров’я.

– Питання календарної іму­нізації вивчається, але щоб її ввести, нема необхідних умов – адже тоді вакцинація проти грипу стане обов’язко­вою. А якщо вона регламен­тується національним кален­дарем щеплень, то має бути забезпечена матеріальною ба­зою.

До речі, навіть якщо вак­цинація вважається найефек­тивнішою з усіх видів про­філактики грипу, вона не стовідсотково потрапляє в ціль – її ефективність стано­вить 95 відсотків. Українці не поспішають вакцинувати себе і своїх дітей. Та що казати, якщо самі медики (в тому числі й ті, хто працює в навчальних за­кладах), цього не прагнуть. Для порівняння, наприклад, у Вели­кій Британії щеплення медиків від грипу становить 60 – 70 %, а в Україні – буквально пооди­нокі випадки. Отже, тим біль­ше не можна зрівнювати ці по­казники з вакцинування дітей.

БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ

БОЛИТЬ ГОЛОВА? НЕ СИМУЛЮЄ, А ГРИПУЄ

Найпершими ознаками того, що грип призвів до ускладнень у вашої дити­ни, є такі симптоми:

– густі гнійні, а не водянисті виділення з носа;

– головний біль, який віддає в ділянку носових пазух;

– біль у вухах, навіть можливе зниження слуху чи мінімум – шум у вухах

– утруднення ковтання.

Оксана КОВТОНЮК, «Освіта України» № 43

Просмотров: 736 | Добавил: Гость | Дата: 25.04.2024 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход

Категорії розділу
Новини сайту
Вшановуємо Кобзаря


Патріотичне виховання 
юного покоління

Пошук
Мова сайту
Выбрать язык / Choose language:
Russian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Форма входу

Міні-чат
Погода
Свята
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Ми тут
Наші контакти
08800, Україна,
Київська обл.,
м. Миронівка,
вул. Захарченка, 134
E-mail: mirzosh2@yandex.ru
mironowka-nvk@ukr.net
тел.(04574)5-71-56
Адреса сайту: //mnvk2.at.ua/
Наша кнопка
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0