Миронівський НВК -
Ви зайшли як: Гость, 
"Гости"

Меню сайту
Для батьків
Шановні батьки! 
У разі необхідності Ви можете звернутися з запитаннями до інспектора ювенальної превенції Миронівського ВП ГУНП України в Київській області І.І. Позднякова
за адресою: м. Миронівка, вул. Лермонтова, 20, кабінет № 34,тел.5-29-86.
В Управління КМСД МВС за електронною адресою: ditypolice@mvs.ua.
та ВКМСД ГУ: kmsdkievobl@ukr.net.
Допомога школі


Нормативні документи

Залучення коштів

Благодійний фонд "Родина"

Проект "1 учень - 1 комп'ютер"
Друзі сайту
Ми "ВКонтакті"

Блоги та сайти
вчителів НВК







Друзі сайту
Миронівська райдержадміністрація



   


 



 














 
 








Система ІСУО



Архів записів

21:00
Важливо

Доцільність щеплень проти інфекційних хвороб

За двісті років, які пройшли з моменту створення першої вакцини, у світі завдяки вакцинації вдалося значно знизити рівень захворюваності та смертності від інфекційних хвороб. Так, у рамках розширеної програми імунізації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щорічно вдається врятувати 3 млн дитячих життів, запобігти інвалідизації 750 тис. дітей, а також запобігти розвитку сліпоти, розумової відсталості, паралічей тощо. Протягом існування вакцин доведено їх ефективність щодо запобігання інфекційним хворобам, однак при їх застосуванні необхідно контролювати якість, дотримуватися умов зберігання, транспортування.

В Україні щеплення за віком проводять проти 10 інфекційних хвороб: туберкульозу, вірусного гепатиту В (ВГВ), дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту, до Календаря щеплень включені рекомендовані ВООЗ хвороби, проти яких необхідно проводити вакцинацію. Експерти ВООЗ зазначають, що одним із головних завдань імунізації у світі є забезпечення щонайменше 90% кількості дітей щепленнями полівалентною вакциною проти дифтерії, правця, кашлюку (АКДП), адже зазначені інфекційні хвороби віднесено до небезпечних, до цього часу вони є причиною смертності й інвалідності мільйонів дітей та дорослих у всьому світі.

Так, смертність від правця сягає 80%, його лікування дороговартісне, а наслідком перенесеної хвороби майже завжди є інвалідізація пацієнтів.

Смертність від кашлюку у деяких країнах світу перевищує 15%, частота ускладнень в Україні у довакцинальний період становила 74,1%. Протягом останніх років в Україні завдяки впровадженню щеплень вдалося знизити смертність до 0–0,3%, частоту ускладнень — до 9,2%.

Остання епідемія дифтерії в Україні спостерігалася у 90-х роках ХХ ст. Її причиною, на думку експертів ВООЗ, стали економічні проблеми у СНД, перебої у поставках вакцин, розгорнута у засобах масової інформації  антивакцинальна кампанія, велика кількість протипоказань до застосування АКДП і як наслідок — зниження рівня колективного імунітету до 50%. З 1990 по 1997 р. в Україні захворіли близько 17 тис. (з них 3685 дітей) мешканців країни, померли — 630 (з них 193 дітей). В останні роки масових випадків захворювань на дифтерію не реєструється, проте досягнення зі зниження захворюваності на дифтерію можуть бути короткочасними, якщо вакцинопрофілактика вказаної хвороби буде проводитись не в повному обсязі.

За даними ВООЗ у світі 2 млрд. людей інфіковано вірусом гепатиту В (HBV), з них приблизно 350 млн. — хронічні носії цього вірусу, які є джерелом інфікування інших людей та мають високий ризик розвитку цирозу або раку печінки. У світі щорічно реєструється 4 млн. випадків гострого ВГВ та близько 1 млн. смертей, пов’язаних із цією хворобою. Один із шляхів передачі HBV — від матері до дитини (в перинатальному періоді). До впровадження вакцинації у більшості дітей, народжених від HBsAg-позитивних матерів, спостерігався розвиток хронічного ВГВ. Тому ВООЗ рекомендовано проводити щеплення від HBV всім новонародженим (протягом 24 год. після народження), навіть у країнах з низьким рівнем захворюваності ВГВ. У країнах, де зазначені рекомендації ВООЗ знайшли відображення у національних програмах імунізації, спостерігається поступове формування колективного імунітету проти HBV. Для прискорення його формування ВООЗ запропоновано проводити щеплення дорослих осіб у групах високого ризику щодо інфікування HBV.

Україна визнана ВООЗ територією, вільною від поліомієліту, що стало можливим завдяки вакцинації. У 2010 році ВООЗ представила новий Стратегічний план на 2010–2012 рр. щодо ліквідації зазначеної хвороби. Головна причина розробки нової стратегії — діагностування поліомієліту у країнах, які мали статус вільних від цієї хвороби. Основний метод профілактики поліомієліту — вакцинація, проведена у повному обсязі, згідно зі строками та дозами, зазначеними у Календарі.

За даними ВООЗ гемофільна інфекція (Hib-інфекція) є однією з 5 основних причин смертності дітей віком 1 міс — 5 років. Щорічно у світі реєструється 2 млн. випадків Hib-інфекції, 15–50% бактеріальних менінгітів, спричинених гемофільною інфекцією, та 400–700 тис. смертей від неї. В Україні щорічно діагностується 140 летальних випадків серед дітей віком до 5 років від пневмонії, ймовірно, 10–15% з яких викликані Hib-інфекцію.

Згідно з Календарем, перше щеплення для профілактики кору, паротиту та краснухи проводиться комбінованою вакциною (далі — КПК) у віці 12 міс; друге — у 6 років. Завдяки вакцинальній кампанії проти кору, паротиту та краснухи, яка проводилась в Україні в 2008-2009 рр. рівень захворюваності на зазначені інфекції значно зменшився.

Необхідно зазначити, що зазвичай у дітей перебіг краснухи в легкій формі, але у вагітних може викликати загибель або вроджену краснуху плода, що проявляється вадами розвитку серця, очей, центральної нервової системи та іншими тяжкими хворобами. За даними ВООЗ вакцинація лише дорослих (жінок) проти зазначеної хвороби не змінює динаміку передачі вірусу краснухи, в свою чергу, зменшення кількості щеплених дітей призводить до підвищення ризику виникнення вродженої краснухи.

Колективний імунітет запобігає виникненню та поширенню інфекційних хвороб в популяції, є ефективним при наявності достатньої кількості населення, які мають імунітет проти того чи іншого інфекційного захворювання. Колективний імунітет створює умови для того, щоб інфекційні захворювання не передавалися від одного члена колективу до іншого. Він може бути створений штучно, шляхом імунізації а також пасивним шляхом, коли значна кількість людей із популяції перехворіє тим чи іншим захворюванням, після цього в них формується стійкий пожиттєвий імунітет. Факторами, що сприяють створенню колективного імунітету перш за все являється охоплення щепленнями осіб колективу на рівні 95%, а це можливо при достатньому постачанні імунобіологічних препаратів для проведення вакцинації.

Велику шкоду здоров’ю популяції в цілому нанесла проведена у попередні роки антивакцинальна кампанія в ЗМІ, яка призвела до того, що батьки масово відмовлялись від проведення щеплень своїм дітям, піддаючи їх таким чином величезному ризику захворіти на тяжке інфекційне захворювання. В декларації прав дитини, затвердженій резолюцією Організації Об’єднаних Націй від 20.11.1959 р. № 1389 (XIV) чітко визначено, що кожна дитина має право на захист свого здоров’я найбільш сучасними засобами. Проте, на сьогодні не існує більш сучасного та надійного засобу захисту людини від інфекційних захворювань, ніж вакцинація. Відмови батьків від імунізації дітей призводять до зниження колективного імунітету і створюють можливість розвитку спалахів та епідемій регульованих інфекційних захворювань. Разом з тим на сьогодні щеплення — єдиний спосіб запобігти інфекційним хворобам та знизити показники захворюваності на інфекційні хвороби, керовані засобами специфічної профілактики.

Начальник відділу епідеміологічного нагляду                     В.Листопад

Просмотров: 438 | Добавил: Гость | Дата: 28.03.2024 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход

Категорії розділу
Новини сайту
Вшановуємо Кобзаря


Патріотичне виховання 
юного покоління

Пошук
Мова сайту
Выбрать язык / Choose language:
Russian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Форма входу

Міні-чат
Погода
Свята
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Ми тут
Наші контакти
08800, Україна,
Київська обл.,
м. Миронівка,
вул. Захарченка, 134
E-mail: mirzosh2@yandex.ru
mironowka-nvk@ukr.net
тел.(04574)5-71-56
Адреса сайту: //mnvk2.at.ua/
Наша кнопка
Статистика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0