Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика
До
гострих кишкових інфекцій відносяться : черевні тифи,
сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними
чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі,
зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на
ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних
температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При
сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо
термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням
гігієнічних вимог. Більшість групових
інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових
святкувань. Основними причинами спалахів є нехтунання елементарними правилами
особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання
харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного
режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви,
молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із
запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних
захворювань та продуктів їх життєдіяльності. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову
порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної
системи. Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень
функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея,
різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури
тіла. Від хворої людини збудник з виділеннями попадає в зовнішнє
середовище. Тривале виживання мікробів в зовнішньому середовищі,
забруднення ними води, фруктів, овочів, харчових продуктів при вживанні
яких відбувається зараження здорових осіб, ставить ці інфекції в ряд
найбільш розповсюджених в даний час. Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними
розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті,
хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення.
А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського
харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів.
Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими,
здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд,
харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендовано:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх
недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати
продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у
встановлений термін;
- не купувати продукти харчування на стихійних
ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у
торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи,
що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не вживати незнайомі
гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих
умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
-
не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати
відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну
термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно
перевищувати 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко
псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші
продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не приготовляти
багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки
(паштети, м'ясні салати тощо)та не зберігати їх без халадильного
обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре
промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не
використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела,
поверхневі води тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати
воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну
бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,
екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути
профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати
з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
-
при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами
харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно
ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та
продукти;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
- вести боротьбу з мухами.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно
терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування
небезпечне для здоров'я ! Неконтрольоване і неправильне застосування
антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що
в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна
мікрофлора. При недостатньому неадекватному лікуванні може сформуватися
здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних
проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для
оточуючих.
Бережіть своє здоров'я!