Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика
До
гострих кишкових інфекцій відносяться : черевні тифи,
сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними
чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі,
зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на
ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних
температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При
сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо
термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням
гігієнічних вимог. Більшість групових
інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових
святкувань. Основними причинами спалахів є нехтунання елементарними правилами
особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання
харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного
режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви,
молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із
запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних
захворювань та продуктів їх життєдіяльності. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову
порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної
системи. Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень
функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея,
різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури
тіла. Від хворої людини збудник з виділеннями попадає в зовнішнє
середовище. Тривале виживання мікробів в зовнішньому середовищі,
забруднення ними води, фруктів, овочів, харчових проду
...
Читати далі »